Trainingswiel

Trainingswiel

Een trainingswiel of buikspierwiel is het simpelste maar zwaarste trainingsmateriaal in een sportschool. Trainen met een trainingswiel oogt heel simpel, maar is in de praktijk erg zwaar. Het trainingswiel kan gebruikt worden bij tal van verschillende oefeningen om vrijwel iedere spiergroep te trainen.  

1 - 2 van 2
1 - 2 van 2

Buikspierwiel kopen?

Het buikspierwiel of trainingswiel is ongetwijfeld één van de meest verrassende trainingsmaterialen. De oefeningen die u hiermee kunt doen ogen zo simpel maar zijn zo zwaar! Sommige sporters claimen zelfs dat de oefeningen met het buikspierwiel de zwaarste zijn. Een voordeel van het buikspierwiel is dat u zowel thuis als in de sportschool kunt trainen, het enige wat u nodig heeft is het buikspierwiel zelf. Een fitnessmat of zachte ondergrond is wel een comfortabele aanvulling. Bij sommige buikspierwielen wordt dit echter bijgeleverd, dit kunt u lezen op de productpagina.

 

Wat is een buikspierwiel?

Het buikspierwiel is in de basis een samenstelling van 1 of 2 wielen en een stang met twee handvatten. Een buikspierwiel is verkrijgbaar met één wiel, twee wielen tegen elkaar en twee wielen met een kleine tussenruimte. Het verschil tussen deze buikspierwielen is de stabiliteit gedurende de oefening. Een enkel wiel biedt minder stabiliteit waardoor u uzelf meer in moet spannen om in balans te blijven. Met twee wielen tegen elkaar of twee wielen met een kleine tussenruimte is de stabiliteit van het buikspierwiel aanzienlijk beter. Voor beginnende sporters adviseren we een buikspierwiel met twee wielen te kopen.

 

Benamingen van een buikspierwiel

Het buikspierwiel heeft een aantal verschillende benamingen, bijvoorbeeld trainingswiel, ab wheel en power wheel. Al deze benaming duiden op hetzelfde trainingsmateriaal. Buikspierwiel is in onze ogen de beste beschrijving, daarom gebruiken we deze benaming.

 

Wat traint u met een buikspierwiel?

De naam van het trainingsmateriaal zegt het al, u kunt uw buikspieren trainen. Naast uw buik traint u ook andere spiergroepen, namelijk de hele core en daarbij ook uw schouders en borstspieren. Gedurende de oefeningen die u met het buikspierwiel doet spant u vrijwel alle spieren in het lichaam aan. Het voordeel van het buikspierwiel ten opzichte van traditionele buikspieroefeningen is dat u uw wervelkolom en rugspieren op een betere manier belast. Bij het doen van bijvoorbeeld sit-ups of crunches wil dat nog weleens een probleem zijn.

 

Waarom werkt het buikspierwiel zo goed?

 • De oefening die u met het buikspierwiel doet is heel simpel en u activeert vrijwel alle spiergroepen.
 • Trainen met het buikspierwiel kan overal, dus ook thuis. Het is makkelijk om daar even tijd voor vrij te maken in de dagelijkse planning.
 • U heeft niet veel tijd nodig voor een goede training met het buikspierwiel. Het is wel aan te raden eerst op te warmen voordat u gaat trainen. Daarmee voorkomt u blessures.  

 

Buikspierwiel oefening

De oefening die u met het buikspierwiel kunt doen is simpel en werkt als volgt.

 • Ga op uw knieën zitten en pak de handgrepen van het buikspierwiel
 • Rol het wiel zo ver mogelijk bij u vandaan, bij voorkeur tot uw borst de vloer raakt. In het begin is dit heel moeilijk, dan kunt u eerder stoppen om terug te rollen.
 • Het uitrollen moet in een rechte lijn gebeuren.
 • Rol terug naar de startpositie

 

Gedurende de oefeningen is het belangrijk dat u tijdens het uitrollen uitademt en tijden het inrollen inademt. Voer de oefening langzaam en in balans uit en let erop dat u uw buik intrekt. Daarnaast is het van belang dat u uw armen gestrekt houdt tijdens het in en uitrollen. Uw schouders zijn het draaipunt van waaruit de oefening wordt gedaan. Kortom, let op de volgende zaken:

 • Houdt gedurende de oefening spanning op uw hele core
 • Voer de oefening langzaam uit
 • Rol zo ver uit dat uw onderrug toelaat, niet verder.
 • Belangrijk is dat u uw onderrug bol of recht blijft. Voorkom het uitvoeren van de oefening met een holle onderrug door uw bekken te kantelen.

 

Wat u wel en niet moet doen

De oefening is heel simpel maar de uitvoering bepaald het succes. Voor mensen met een zwakke onderrug kan deze oefening namelijk erg zwaar zijn. Bouw de oefeningen rustig op, begin met weinig herhaling en ga steeds een stapje verder. 

 

Trainingswiel kopen?

Het trainingswiel is ideaal om uw buikspieren te trainen. Door het doen van roll-outs kunt u vrijwel uw hele core en schouders trainen. Een trainingswiel bestaat uit één of twee wielen met twee handgrepen. Door het uit- en inrollen van dit trainingswiel wordt uw core sterker en traint u vanzelf een sixpack. Bijkomend voordeel is dat u met het trainingswiel overal, dus ook thuis, kunt trainen. Geen excuses om een training sessie over te slaan!

Het trainingswiel is interessant geprijsd, u kunt tegen een niet al te hoge investering uw core optimaal trainen. Bij sommige trainingswielen wordt ook een knie pad bijgeleverd zodat u ook geen fitnessmat nodig heeft. U kunt een trainingswiel kopen om uw core extra te trainen!

Mocht u vragen hebben over het buikspierwiel of trainingswiel? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice