Medicijnbal

Medicijnbal

Een medicijnbal is een rubberen bal van een bepaald gewichten. In het assortiment van Materiaalman.nl vindt u medicijnballen van 1 tot en met 5 kilogram en medicijnballen met handvat van 4 tot en met 8 kilogram. Afhankelijk van uw trainingsbehoefte kunt u een medicijnbal of medicijnbal met handvat met het gewenste gewichten bestellen.

1 - 2 van 2
1 - 2 van 2

Medicijnbal kopen?

De medicijnbal is al verkrijgbaar vanaf 1kg en dat loopt door tot en met 5kg. Daarnaast kunt u een medicijnbal met handvat bestellen van 4 tot en met 9kg. 

U traint met de medicijnbal bij fitness- en krachttraining omdat de core te versterken. Dat maakt de medicijnbal ook zeer relevant voor veldsporters, omdat core stability daar invloed heeft op de prestatie van de speler. De sterke van de core bepaalt voor een groot deel de blessuregevoeligheid van een speler.

Voordelen van trainen met een medicijnbal

Trainen met een medicijnbal heeft een aantal grote voordelen:

  • De oefeningen zijn niet te vervangen door een fitness apparaat
  • U kunt een groot aantal oefeningen doen waarmee u verschillende spiergroepen traint
  • Met de medicijnbal kunt u overal trainen
  • Training met de medicijnbal kan goed gecombineerd worden met het gebruik van uw eigen lichaamsgewicht als weerstand.

Benaming voor de medicijnbal

De medicijnbal kent meerdere benamingen, een aantal voorbeelden zijn: medicinebal, crossfit bal en fitnessbal. In essentie duiden al deze namen hetzelfde trainingsmateriaal aan. Bij Materiaalman gebruiken we de Nederlandse benaming, medicijnbal.

De medicijnbal, welke soorten zijn er?

Een medicijnbal is in verschillende soorten en gewichten te bestellen, namelijk:

Medicijnbal: de medicijnbal is een ronde bal gemaakt van rubber of leer. Deze bal is verzwaard tot een specifiek gewicht, op de medicijnbal staat dit gewicht vermeld. De meeste medicijnballen zijn van rubber, omdat dit prettiger is tijdens de training. U heeft meer grip met uw handen op rubber dan op leer. De medicijnbal is verkrijgbaar in de gewichten 1, 2, 3, 4 en 5kg.

Medicijnbal met handvat: een medicijnbal met handvat is een combinatie van een dumbell, een kettlebell en een medicijnbal. Met de medicijnbal met handvat kunt u het squaten verzwaren, maar ook uw armen en core trainen. De medicijnbal met handvat is verkrijgbaar in de gewichten 4, 5, 6, 7 en 8kg.

Hoe werkt het trainen met een medicijnbal?

Trainen met de medicijnbal kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld in combinatie met sit-ups of het gooien van de medicijnbal. Dat laatste is waar de medicijnbal in eerste instantie voor is ontwikkeld. U kunt overgooien met een andere sporter of de medicijnbal zo hard mogelijk op de grond gooien. Denk eraan, de medicijnbal is geen ei! Dus gooi de medicijnbal zo hard als u kunt.

Wanneer u deze oefening doet is het belangrijk om niet alleen de zwaartekracht zijn werk te laten doen, u moet uw uiterste best doen om de medicijnbal zo hard mogelijk te gooien. Daarom is het niet altijd goed om een zo zwaar mogelijke medicijnbal te gebruiken, een zwaardere bal zorgt er immers voor dat u minder hard hoeft te werken om de medicijnbal op de grond te gooien.

Door de medicijnbal zo hard mogelijk op de grond te gooien traint u uw explosiviteit. U levert in één keer zo veel mogelijk kracht. 

De getrainde spiergroepen

U kunt vrijwel alle spiergroepen trainen met de medicijnbal, maar de belangrijkste spiergroep is de core. Met de medicijnbal kunt u doeltreffend uw buik en onderrug trainen waardoor uw core-stability verbeterd wordt. Wanneer u de medicijnbal zo hard mogelijk op de grond gooit, wordt uw core geactiveerd, daar kunt u immers het meeste kracht uit halen bij deze beweging. Denk eraan dat u uw buik op de juiste manier aanspant. Deze oefening zorgt voor een toename van de explosieve kracht die u uit uw core kunt halen.

Naast de kracht in uw core wordt ook uw motoriek verbeterd. Om de medicijnbal zo hard mogelijk op de grond te gooien moet de beweging op de juiste manier worden uitgevoerd, anders vindt er krachtverlies plaats. Dit zijn eigenschappen die u zichzelf als kind aanleert, maar naar verloop van tijd wegzakken. Deze vaardigheden kunt u weer activeren door ze aan te blijven spreken tijdens de training.

Oefeningen met een medicijnbal

Een eerste oefening die u kunt doen is reeds genoemd, de medicijnbal zo hard mogelijk op de grond proberen te gooien. U kunt ook overgooien met de medicijnbal. Denk eraan dat u beheerst gooit en vangt. Wanneer de krachten op de juiste manier opgevangen worden creëert u een sterkere core. Het is dus niet de bedoeling om de medicijnbal zo hard mogelijk op iemand af te gooien.

Een andere effectieve oefening met de medicijnbal werkt als volgt. U gaat in opdrukstand staan en legt een medicijnbal tussen uw handen in. Om beurten rolt u de medicijnbal om uw linker- en rechterhand heen. U moet proberen in balans te blijven terwijl u deze beweging maakt.

De medicijnbal met handvat kan op dezelfde wijze gebruikt worden. Daarnaast kunt u door de handvatten deze medicijnballen ook als dumbell of kettlebell gebruiken.

 

Achtergrondinformatie Medicijnbal

Het woord medicijnbal is afkomstig van het Duitse Medizinbal en Engelse Medicinebal. Het betreft een verzwaarde bal die gebruikt wordt voor verschillende fitness oefeningen. Medicijnballen zijn verkrijgbaar in verschillende maten en gewichten. De diameter van een medicijnbal is meestal tussen de 30 en 35cm.

Er worden ook wedstrijden gedaan met de medicijnbal, namelijk wie een medicijnbal zo hoog mogelijk kan gooien. Het wereldrecord staat op naam van Žydrūnas Savickas, de sterkte man van de wereld onder andere 2014. Hij heeft een medicijnbal van 22 kg 5 meter en 10 centimeter in de lucht gegooid.

De medicijnbal of een variant daarvan wordt al 3000 jaar gebruikt om kracht te trainen. Medicijnballen werden eerst gemaakt van ballen gevuld met zand. Worstelaars gebruikte deze ballen om sterker te worden.

Mocht u vragen hebben over de medicijnbal? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice