Weerstandbanden en elastieken

Weerstandbanden en elastieken

Weerstandbanden en weerstandselastieken zijn te gebruiken om gerichte krachtoefeningen te doen. De weerstandbanden zijn een aantal jaar geleden snel opgekomen in de sportwereld en worden nu in tal van verschillende disciplines gebruikt. Zowel de weerstandsbanden als de elastieken zijn in verschillende lengtes en weerstanden te bestellen, zodat er voor iedere sporter een bijpassend trainingsmateriaal is.

1 - 8 van 8
1 - 8 van 8

Weerstandsband & Weerstandselastiek Kopen?

Weerstandsbanden en weerstandselastieken zijn een bekend en veel gebruikt trainingsmateriaal. U ziet ze in vrijwel iedere sportschool en bij iedere bootcamp training. De meeste sporters gebruiken de weerstandsbanden en elastieken om gericht een spiergroep te trainen of het blessureherstel te versnellen. De weerstandsbanden en weerstandselastieken zijn in verschillende sterktes en weerstanden verkrijgbaar, waardoor iedereen ermee kan trainen!

 

Weerstandsband of weerstandselastiek, wat is het precies?

Een weerstandsband of weerstandselastiek is vaak van rekbaar materiaal in de vorm van een cirkel of een band met twee uiteindes. De weerstand die de band of het elastiek biedt verschilt per kleur en merk, dit staat duidelijk op de productpagina aangegeven.

 

Trainen met een weerstandsband of weerstandselastiek

Het grote voordeel van trainen met een weerstandsband of weerstandselastiek is dat u het huis niet uit hoeft. U heeft weinig ruimte nodig voor een effectieve full-body workout. Afhankelijk van uw trainingsdoelen kunt u de weerstandsbanden en elastieken gebruiken om sterker en fitter te worden of om af te vallen.

U kunt een weerstandsband of elastiek ook gebruiken om oefeningen met bijvoorbeeld dumbells of halterstangen dynamischer en zwaarder te maken. Zo maakt u de squad, bench press of deadlift nog effectiever. Daarbij helpt een weerstandsband of elastiek om de juiste spanning op uw spieren te houden gedurende de oefeningen. Dit voorkomt blessures en vergroot de effectiviteit.

Tot slot wordt een weerstandsband of weerstandselastiek veel ingezet om het herstel van blessures te bevorderen. Doordat de weerstandsbanden in veel verschillende weerstanden te bestellen zijn, kunt u al heel licht beginnen met trainen. In vrijwel iedere fysiotherapiepraktijk kunt u weerstandsbanden of weerstandselastieken vinden.

 

Voordelen van de weerstandsbanden en weerstandselastieken

  • Heel klein op te bergen
  • U kunt overal trainen
  • Verkrijgbaar van een lage tot hoge weerstand
  • De weerstand neemt toe naar mate u de weerstandsband verder uitrekt
  • Effectief voor iedere spiergroep

 

Oefeningen weerstandsband

Billen

Billen trainen kan met een enorm aantal oefeningen, maar geen enkele is zo effectief als die met de weerstandsband. Een goede oefening is de clamshell, deze kunt u uitvoeren met een cirkel weerstandsband, met een normale weerstandsband met een knoop. U bevestigt de weerstandsband net boven de knieën en gaat op uw zij liggen. Dan trekt u uw knieën iets op en legt u de hakken achter u op de grond, de benen blijven in een hoek van 90 graden en u houdt uw bovenlichaam recht. U kunt de oefening nu uitvoeren, druk de knieën gecontroleerd uit elkaar en beweeg ze gecontroleerd naar elkaar toe. U kunt deze oefening 3/ 4 keer doen met 8 tot 12 herhalingen per set. Uiteraard moet u deze oefeningen op zowel uw linker- als rechter zij uitvoeren.

Biceps

Bij biceps trainen denken de meeste mensen aan gewichten of grote apparaten, maar met de weerstandsbanden kunt u de biceps heel effectief trainen. Het grote voordeel is dat de weerstand steeds hoger wordt naarmate de weerstandsband wordt uitgerekt. De oefening heet de bicep curl. Zet uw voeten op heupbreedte uit elkaar en ga in het midden van de elastiek staan. De uiteinden of handvatten houdt u in uw handen. Brengt uw handen gecontroleerd en rustig naar uw schouders en beweeg weer terug. Essentieel bij deze oefening is dat uw ellebogen volledig stil in uw zij blijven. Hoe rustiger u deze oefening uitvoert, hoe zwaarder het wordt.

Sport elastiek

Een sport elastiek is een synoniem voor een weerstandselastiek. Het is een rekbare elastiek waarbij de weerstand zwaarder wordt naar mate u de sport elastiek verder uitrekt. Trainen met een sport elastiek helpt u vrijwel iedere spiergroep sterker te maken en uw conditie te verbeteren.

Fitness elastiek

Trainen met een fitness elastiek helpt u oefeningen effectiever te maken. De fitness elastiek is in feite hetzelfde trainingsmateriaal als de weerstandselastiek en de sport elastiek, alleen de benaming met “fitness” duidt erop dat dit elastiek meer in de sportschool gebruikt wordt. U kunt het fitness elastiek bijvoorbeeld om uw knieën knopen tijdens het squatten waardoor u extra inspanning moet leveren om de squat te controleren.


Mini bands

De mini bands zijn ronde weerstandselastieken die uw om uw enkels en knieën kunt bevestigen. Mini bands worden veel gebruikt om de core spieren te trainen, daarnaast gebruiken veel voetballers de mini bands bij de warming up. Het is heel gemakkelijk gericht met de mini bands te trainen.  

Mocht u vragen hebben over de weerstandsbanden of weerstandselastieken? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice