Springtouw

Springtouw

Eigenlijk zou er in iedere sporttas een springtouw moeten zitten. Touwtjespringen is bij iedereen bekend. Vroeger werd een springtouw veel gebruikt in spelvorm, echter is touwtje springen een zeer effectieve vorm van beweging. Een springtouw neemt weinig ruimte in beslag en praktisch overal te gebruiken.

1 - 3 van 3
1 - 3 van 3

Springtouw kopen

Waar een springtouw vroeger kinderspeelgoed was, is het nu een volwaardig trainingsmateriaal. Trainen met het springtouw is een intensieve manier van bewegen omdat u vrijwel alle spieren in uw lichaam gebruikt. Zo verbrandt u veel calorieën. Bijkomende voordelen: voor touwtjespringen heeft u weinig ruimte nodig en het springtouw is makkelijk mee te nemen.

 

Voordelen van touwtjespringen

Trainen met een springtouw biedt een aantal voordelen:

 • Touwtjespringen is minder belastend voor uw enkels en knieën dan hardlopen, daardoor is de kans op blessures kleiner.
 • Naast conditie traint u ook uw uithoudingsvermogen en coördinatie.
 • U traint uw armen, schouders, polsen en benen.
 • Touwtjespringen verbetert uw voetenwerk

 

Waarom wilt u een springtouw kopen

Er zijn verschillende redenen om te trainen met een springtouw:

 • Afvallen
 • Conditie verbeteren
 • Hand-oog coördinatie verbeteren
 • Touwtjespringen is een leuke bezigheid

Het is belangrijk een duidelijk doel voor ogen te hebben, op deze manier kunt u een weloverwogen keuze maken tussen de verschillende soorten springtouwen.

 

Eigenschappen van een springtouw

Er zijn springtouwen van leer, springtouwen met een teller, springtouwen met een metalen draad of verzwaarde springtouwen. Al deze springtouwen kunnen u helpen fitter te worden, ieder springtouw zijn eigen voor- en nadelen. Zo is het springtouw met teller zeer praktisch als u bij wilt houden hoeveel sprongen u heeft gemaakt. Het verzwaarde springtouw is vooral interessant wanneer u de training zwaarder wilt maken.

 

Verschillende touwen

Een groot deel van het prijsverschil zit in het materiaal van het touw, de meest voorkomende materialen zijn metaal, leer en kunststof. Een leren springtouw is vaak wat zwaarder en van hogere kwaliteit. Het voordeel van een springtouw van leer is dat het touw minder snel krult. Een kunststof springtouw is wat lichter en daardoor ook goedkoper. Hiermee kunt u sneller springen, maar het is minder zwaar en het touw krult sneller. Tot slot het metalen springtouw: deze krult vrijwel niet en u kunt er supersnel mee springen. Qua gewicht zit dit springtouw tussen het leren en kunststof springtouw in.

 

Verschillende handvatten

Er zit veel verschil tussen de handvatten van een springtouw. De mogelijkheden zijn:

 • Kunststof: dit is vaak een relatief klein handvat wat het springtouw de mogelijkheid geeft om mee te draaien. U kunt hier supersnel mee springen, maar het is iets minder comfortabel.
 • Hout: een houten handvat is zwaarder dan de andere handvatten, het biedt echter wel meer kwaliteit en comfort.
 • Kunststof met lagers: dit zijn de prettigste handvatten volgens de meeste sporters. Het springtouw kan meedraaien waardoor u weinig weerstand ervaart en de handvatten zijn meestal voorzien van foam of een ander comfort verhogend materiaal.
 • Springtouw met teller in het handvat: dit zijn vaak kunststof handvatten met daarin een teller die het aantal sprongen bijhoudt.

 

Lengte van het springtouw

De juiste lengte van een springtouw is zeer belangrijk voor een goede training. U kunt de volgende richtlijn aanhouden: wanneer u met beide voeten op het midden van het springtouw gaat staan moeten de uiteinden van het touw onder uw oksels komen. Dat is exclusief de handvatten. Voor beginners wordt geadviseerd om ervoor te zorgen dat het touw minimaal tot onder de oksels komt, voor gevorderden kan het touw iets korter zijn. De volgende gegevens kunt uals richtlijn aanhouden bij de aanschaf van een springtouw:

 • Lichaamslengte 140-155 cm, springtouw ongeveer 250 cm.
 • Lichaamslengte 155-175 cm, springtouw ongeveer 275 cm.
 • Lichaamslengte 175-190 cm, springtouw ongeveer 300 cm.

 

Springtouw leer

Het springtouw van leer is ideaal om uw conditie te trainen. Leren springtouwen zijn zwaarder dan bijvoorbeeld kunststof springtouwen en kunnen daardoor snel draaien. Dat zorgt voor een relatief zware training. Deze snelheid zorgt er ook voor dat uw hand-oog coördinatie extra op de proef wordt gesteld.

 

Springtouw met teller

Wanneer u het aantal sprongen bij wilt houden is het springtouw met teller ideaal. Dit springtouw houdt bij hoeveel sprongen u heeft gemaakt en op basis daarvan kunt u bepalen hoeveel calorieën u heeft verbrand. Ook is dit springtouw ideaal voor wanneer u bijvoorbeeld een challenge doet met een bepaald aantal sprongen per dag. Met de teller kunt u gemakkelijk uw voortgang in de gaten houden. Een kleine tip, zorg dat u de teller aan de juiste kant hebt, anders kan het zijn dat er terug geteld wordt!

 

Verzwaard springtouw

Een verzwaard springtouw is ideaal wanneer u uzelf extra wilt uitdagen. Doordat het springtouw zwaarder is moet u harder werken om het springtouw rond te laten gaan. In het assortiment kunt u een aantal verzwaarde springtouwen van SKLZ vinden. De springtouwen zijn in verschillende gewichten leverbaar.

Een andere mogelijkheid is om enkel of polsgewichten om te doen tijdens het touwtjespringen. Dit zorgt voor extra weerstand en dat maakt de training zwaarder.

 

Speed rope of kunststof springtouw

Een kunststof springtouw is de lichtste en goedkoopste variant. Het voordeel van dit soort springtouwen is dat ze makkelijk zijn mee te nemen, zodat u overal kunt trainen. De handvatten maken het mogelijk dat het touw vrij ronddraait waardoor u supersnel kunt springen.

 

Afvallen door te trainen met een springtouw

Doordat u het hele lichaam nodig hebt bij het touwtjespringen is het een goede bezigheid wanneer u wilt afvallen. Hoeveel calorieën denkt u dat iemand van 70 kg verbrandt tijdens een kwartiertje touwtjespringen? 150! Dit is gebaseerd op een gemiddeld springtouw (qua gewicht). Gebruikt u een zwaarder springtouw of springt u sneller? Dan verhoogt u de calorieverbranding nog verder.

 

Waarom zou u een springtouw moeten kopen?

Kortom, iedere sporter heeft een springtouw in zijn of haar sporttas nodig. U kan uw conditie trainen, afvallen en uw voetenwerk verbeteren met deze toegankelijke bezigheid. Kies het springtouw dat bij uw doelen past en begin direct met trainen!

Mocht u vragen hebben over een springtouw? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice