Speedladder - Loopladder

Speedladder - Loopladder

Bent u van plan een speedladder of loopladder te kopen? Dan bent u bij materiaalman.nl aan het juiste adres. Bekijk hieronder staan alle soorten en maten speedladders en loopladders die u zich kunt bedenken. Een aantal voorbeelden zijn: verstelbare loopladder, speedladder met vaste treden, speedladder van 2 tot en met 8 meter, indoor loopladder! Met de agility ladder traint de sporter zijn of haar voetenwerk, conditie en reactievermogen.

1 - 12 van 17
1 - 12 van 17

Speedladder kopen? Hier moet ik op letten!

Let er bij het kopen van de speedladder op dat deze vele verschillende soorten benamingen heeft, de meest voorkomende zijn: loopladdervoetbal ladder, agility ladderspeedfoot ladder, voetbal ladderquickfoot ladder en trainingsladder.

Het is leuk om het product te implementeren in uw training. De verscheidene speedladderoefeningen zorgen ervoor dat u uw behendigheid en kracht flink verbetert! De Agilty ladder wordt gebruikt bij het vergroten van uw snelheid, reactievermogen, explosiviteit en kracht. Daarnaast wordt de loopladder veel toegepast tijdens de conditietraining.

De keuze voor welk type het beste bij uw wensen past is makkelijker te maken wanneer u het antwoord op de onderstaande vragen weet:

  • Welke typen speedladders zijn er?
  • Heeft leeftijd invloed op het type loopladder?
  • Hoe moet ik de agility ladder gebruiken?
  • Waar wil ik mijzelf in verbeteren?

Afhankelijk van deze vragen kunt u een speedladder selecteren die het beste bij u past. Lees hieronder meer over de verschillende mogelijkheden en wat de voor- en nadelen van ieder type zijn. 

Welke typen speedladders zijn er?

Ieder type loopladder heeft voor- en nadelen. De meest gebruikte worden hieronder nader toegelicht.

Speedladder: de meest verkochte speedladder heeft vaste treden. Deze speedladder kunt u vrijwel op iedere voetbal- of hockeyclub vinden en behoort tot de standaard trainingsmaterialen van een team. De lengte van deze looplader ligt meestal tussen de 2 en 8 meter.

Speedladder met verstelbare treden: De treden van deze ladder kunnen worden versteld, waardoor deze zowel door de jeugd als door de senioren te gebruiken is. Daarnaast kan er tijdens de oefeningen afwisseling worden ingebouwd door de stappen kleiner of groter te maken. Door de verstelbaarheid is deze loopladder uitermate geschikt voor diverse leeftijdscategorieën.

Anti-slip speedladder: de treden zijn voorzien van een antislip laag of zijn gemaakt van rubber. Daardoor blijft deze beter liggen op vlakke en harde ondergronden, bijvoorbeeld in een sportzaal of op een betonvloer. 

Speedladder met verhoogde treden: deze combinatie met minihorden zorgt voor een verhoogde intensiteit van uw training. Door de verhoging van de treden zijn de oefeningen zwaarder en moeilijker waardoor de sporter nog meer wordt uitgedaagd.

De speedladders in het assortiment van Materiaalman zijn verkrijgbaar in verschillende lengtes, namelijk 2, 4, 5, 6 en 8 meter. Het is mogelijke verschillende loopladders aan elkaar te koppelen doormiddel van een handig kliksysteem, waarbij de loopladders aan elkaar vastgemaakt kunnen worden

 

Tredenafstand

Bij iedere speedladder zit er een bepaalde afstand tussen de treden. Gemiddeld bij een speedladder met vaste treden is de afstand 40 centimeter. Bij deze afstand kunt u de speedladder inzetten bij het trainen van zowel junioren als senioren. Echter kan het handig zijn om voor bepaalde oefeningen een grotere of kleinere afstand tussen de treden te hebben. Daarvoor kunt u een verstelbare speedladder gebruiken. De afstand tussen de treden is dan makkelijk aan te passen.

Het voordeel van een kortere afstand tussen de treden is dat de speler gedwongen wordt de oefening sneller uit te voeren. Dit komt het korte voetenwerk ten goede.

Een grotere afstand tussen de treden van de speedladder heeft als gevolg dat een oefening zwaarder wordt. De oefening zal explosiever uitgevoerd moeten worden, omdat er een grotere afstand overbrugd moet worden.

 

Wat train ik met een speedladder?

Verschillende trainingsdoelen zijn het verbeteren van de agility (bewegelijkheid) en de coördinatie. Deze doelen kunnen behaald worden door het uitvoeren van voorwaartse (lineaire) of zijwaartse (laterale) oefeningen.

Door regelmatig te trainen met een loopladder verbetert u uw voetenwerk doordat het coördinatievermogen nauwkeuriger wordt en de agility (beweeglijkheid) toeneemt. Deze training draagt bij aan een grotere mobiliteit van de speler in het veld. Daarnaast worden blessures voorkomen omdat de speler zijn/haar bewegingen onder controle heeft. 

Daarnaast wordt bij het trainen met de agility ladder het acceleratievermogen vergroot, omdat alle energie van de speler in de juiste beweging gaat zitten. Hierdoor kan de start van een sprint explosiever worden. Sterk voetenwerk geeft de speler de mogelijkheid om snel en makkelijk in alle richtingen te bewegen.

 

Hoe train ik met een speedladder?

De essentie van alle oefeningen is dat de speler voeten of armen in de vakken van de speedladder plaatst. Snelheid is hierbij van groot belang. Doordat de speler gedwongen wordt de oefening in een bepaald patroon en op snelheid uit te voeren, wordt het zenuwstelsel geprikkeld en uitgedaagd. De tijd tussen de prikkel en het daadwerkelijk uitvoeren van de beweging moet zo kort mogelijk zijn. Hoe sneller dit gaat, hoe beter het voetenwerk zal zijn.

De theorie die hieraan ten grondslag ligt is dat wanneer er meer kracht vereist is, het zenuwstelsel meer spieren moet activeren. Wanneer het zenuwstelsel de impuls sneller kan doorgeven aan de spieren zorgt dat voor meer en snellere spierkracht. Dit helpt zowel bij voorwaartse- als zijwaartse bewegingen. 

Het voordeel van regelmatig trainen met de loopladder is dat de oefeningen er op een steeds hogere intensiviteit worden ingeslepen. Op een gegeven moment creëert u daarmee bepaalde mate van spiergeheugen. Door de oefeningen vaker te doen worden uw hersens en spieren bekend met de beweging en gaan zij deze onthouden. Wanneer u  in een situatie komt waarbij u een bepaalde voorwaartse of zijwaartse richting op wilt gaan, kan uw lichaam er nu voor kiezen om de geoefende beweging toe te passen zonder erover na te denken. Dit fenomeen wordt nog verder versterkt door sport specifieke training. Hoe relevanter de oefeningen zijn voor een sport, hoe meer profijt de speler van de training zal hebben.

Oefeningen voor de Speedladder

Om direct aan de slag te gaan met de speedladder hebben we een aantal oefeningen op een rij gezet, opgebouwd in moeilijkheidsgraad. 

Voorwaartse dribbel oefening

Dribbel voorwaarts en plaats twee voeten in ieder vak, doe dit steeds sneller. Deze oefening kan zwaarder gemaakt worden door de knieën hoog op te trekken en de snelheid te verhogen. Je kunt deze oefening ook op een hogere snelheid doen door maar 1 voet in ieder vak te plaatsen of de afstand tussen de treden te verkleinen. 

Zijwaartse dribbel oefening

Dribbel zijwaarts door de loopladder en plaats twee voeten in ieder vak. Probeer de ladder zo min mogelijk te raken. Ook deze oefeningen is te verzwaren door de knieën hoog op te trekken en de snelheid te verhogen.

Zijwaartse ali-shuffle

Deze oefening is gebaseerd op de beweging die Mohammed Ali altijd deed wanneer hij in de ring stond. Dit is een zijwaartse oefening waarbij u lunges doet met uw voorste been in de speedladder en de achterste erbuiten. Hiermee traint u ook een stukje core-stability. De eerste keer dat deze oefening uitgevoerd wordt kan deze als zwaar ervaren worden.

Voorwaartse one-step-back oefeningen

Dribbel twee treden voorwaarts en één trede terug door de speedladder. Zo wordt de balans van de speler optimaal op de proef gesteld.

Voor meer trainingsvideo's kunt u ook terecht op Youtube, daar kunt u tal van vindingrijke en effectieve oefeningen vinden.

Hoe kan ik het best gaan trainen?

De beste manier om te gaan trainen met de loopladder hangt af van enkele factoren. De speedladder voor individuele trainingen gebruikt worden, als mede voor gebruik in groepsverband. Wanneer u wilt beginnen met speedladdertraining kan dat het beste aan de hand van de volgende vier stappen:

  •    Begin met simpele loopoefeningen
  •    Breid dit langzaam uit met lastigere oefeningen
  •    Verwerk de speedladder in techniek/tactiek trainingen
  •    Combineer de lastige oefenvormen met een techniektraining (bijvoorbeeld de aanname) 

Trainen met een speedladder wordt door veel spelers als leuk en afwisselend ervaren. Helemaal wanneer de trainer zorgt voor afwisseling tijdens de training. U kunt naar mate de spelers beter worden met de speedladder ook wedstrijdjes organiseren wie er sneller of beter is. Teams kunnen dan tegen elkaar strijden. Om teams aan te duiden kunt u groepen spelers onderscheiden door verschillende kleuren trainingshesjes.

Looptraining

De speedladder is onderdeel van ons looptraining assortiment.  Looptraining is één van de belangrijkste productcategorieën in ons assortiment, er zijn dan ook een aantal trainingsmaterialen waarmee de speedladder goed gecombineerd kan worden.

Wilt u de speedladder combineren met bijvoorbeeld een techniekoefening? Dan zijn trainingshoedjes onmisbaar. Met de trainingshoedjes kunt u de oefening uitzetten en kan de speedladder erin worden verwerkt.

De speedladder of loopladder wordt veel gebruikt in het voetbal, daarom is deze ook bekend als voetbal ladder. Naast de voetbal ladder hebben we veel ander voetbal trainingsmateriaal is ons assortiment voor onder andere looptraining, techniektraining en veldinrichting. 

Mocht u vragen hebben over de loopladders of speedladders? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice