Sprinttraining

Sprinttraining

Naast het trainen van het voetenwerk is sprinttraining bij veel sporten essentieel. Sprinttraining draagt bij aan snellere en explosievere sporters waardoor ze tegenstanders te snel af kunnen zijn. Verder zijn een aantal snelle spelers in een team van onschatbare waarde. 

Trainingsmaterialen waarmee sprinttraining gedaan kan worden zijn: overspeed trainers, speed chutes, speed sleds en power speed resistors. Ieder materiaal heeft een eigen focus en functionaliteit waardoor u veel kanten op kunt!

1 - 9 van 9
1 - 9 van 9

Explosiviteit verhogen met Sprinttraining

Bij sprinttraining denken veel mensen meteen aan het verhogen van de topsnelheid. Bij veldsporten zoals hockey en voetbal ligt dit iets anders. Een topsnelheid bereikt men normaal gesproken pas na dertig meter. Bij voetbal en hockey sprint men meestal slechts enkele seconden. Dit is meestal niet verder dan twintig meter. Bij voetbal sprint training gaat het daarom niet zo zeer om het verbeteren van de uiteindelijke topsnelheid. Bij voetbal sprint training ligt veel meer nadruk op het ontwikkelen van explosiviteit tijdens de eerste stappen. Hieronder verstaan we onder meer het verbeteren van de startsnelheid en het verhogen van de maximum snelheid binnen een kort tijdsbestek. 

Sprintsnelheid verhogen

De sprintsnelheid is in belangrijke mate genetisch bepaald. De ene sporter is in staat om sneller van start te gaan dan de andere. Niettemin is het mogelijk om de sprintsnelheid door middel van sprinttraining te verhogen. De mate waarin de sprinttraining effect heeft hangt af van verschillende factoren. Natuurlijk is het belangrijk om een hoge trainingsfrequentie aan te houden. Met één keer per week zult u weinig verschil merken. Voor echte verbetering zult u minstens twee keer per week een uitgebreid programma voor sprinttraining moeten volgen. Het is belangrijk om dit programma voor sprint training zo divers mogelijk te maken. Door zoveel mogelijk verschillende elementen van de sprint training te oefenen zult u tijdens het sporten betere resultaten boeken.

Soorten sprintmaterialen

Het mag duidelijk zijn: sprinttraining draagt bij aan snellere en explosievere start en is daarom een noodzakelijk onderdeel van de training bij veldsporten zoals voetbal en hockey. 

Bij de Materiaalman.nl kunt u verschillende trainingsmaterialen ten behoeve van o.a. voetbal sprint training kopen. Ieder materiaal richt zich op een ander aspect van de sprinttraining en biedt dus weer andere voordelen. Als u wilt werken aan het verhogen van uw sprintsnelheid is het daarom aan te bevelen om verschillende soorten trainingsmaterialen te gebruiken bij de sprint training. Enkele voorbeelden van de sprintmaterialen in ons assortiment zijn: 

  • Overspeed trainers
  • Speed chutes
  • Speed sleds

Sprinttraining met Overspeed trainers 

Met een Overspeed trainer beweegt u tijdens de sprint training sneller dan u in werkelijkheid zou kunnen. Hierdoor bereikt u tijdens de sprint training eerder uw topsnelheid. Met een Overspeed trainer behaalt u tevens een hogere maximum snelheid die u langer aan kunt houden. Door regelmatig een Overspeed Trainer te gebruiken bij uw sprint training oefeningen zult u merken dat u ook tijdens het spelen op het veld een hogere startsnelheid en topsnelheid kunt bereiken. 

Sprinttraining met Speed chutes

Ook de Speed chute is een heel handig trainingsmiddel om bij de sprinttraining te gebruiken. Zodra u begint met rennen zal de parachute zich uitvouwen. Hoe sneller u rent, hoe groter de weerstand is. Door het gebruik van de Speed chute bij de sprint training werkt u aan uw kracht en explosiviteit. U moet bij deze sprint training oefeningen immers steeds snellere en langere passen maken terwijl u meer weerstand ervaart. Tijdens het spelen zult u merken dat u dankzij de sprint training oefeningen sneller van start gaat.

Sprinttraining met een Speed sled

Met een Speed sled kunt u tijdens de sprint training gewichten over het veld trekken. Door deze sprint training oefeningen regelmatig te doen bouwt u meer spiermassa op. Zo wordt uw lichaam krachtiger en kunt u tijdens het voetballen of hockeyen sneller sprinten. Het grote voordeel van de Speed sled is dat u zelf bepaalt hoeveel gewicht u gebruikt. Door het totale gewicht tijdens de sprint training langzaam op te bouwen forceert u niets en werkt u aan een betere sprintsnelheid tijdens het sporten.