Klanten geven ons een 9
Looptraining is een esstentieel onderdeel om een veldsport op goede wijze te beoefenen. Vaak ligt de nadruk van trainingen op techniek en tactiek terwijl loopvaardigheden minstens zo belangrijk zijn. Wanneer er actief aan looptraining wordt gedaan, verbeteren de grondmotorische vaardigheden en wordt de kans op blessures verkleint. Door looptraining al vanaf jonge leeftijd te geven bouwt een club aan het succes van de toekomst!
Goed voetenwerk is de basis voor een topprestatie, alle energie die een speler levert gaat dan in de gewenste beweging zitten. Dit is te realiseren door van jongs af aan aandacht te besteden aan looptraining. Met looptraining kan u de snelheid, kracht, coördinatie en wendbaarheid van een speler verbeteren. Niet iedere speler hoeft in ieder facet uit te blinken, maar aandacht besteden aan het facet van looptraining wat bij het spel van de past kan ervoor zorgen dat het niveau van de speler omhoog gaat.
Op dit moment wordt er maar een zeer beperkte hoeveelheid aandacht besteed aan looptraining, helemaal bij amateurverenigingen. Het is aan te raden om looptraining al vanaf jongs af aan in de trainingen te verwerken, hiermee creëert u een basis voor toekomstig succes.
Een veel voorkomend weerwoord is dat looptraining tijd in beslag neemt die de spelers anders met de bal of bal en stick bezig zouden zijn. Deels is dat waar, sommige looptrainingen nemen die tijd inderdaad in beslag. Anderzijds zijn er ook combinaties mogelijk waarmee u de looptraining combineert met techniektraining. U kunt spelers bijvoorbeeld een oefeningen door de speedladder laten lopen waarbij ze aan het einde een bal ingespeeld krijgen een oefening beginnen met een loopoefening, daarmee traint u ook direct de timing van een speler.
Looptraining is in een aantal categorieën onder te verdelen, namelijk: voetenwerk, springtraining en behendigheid.
Voetenwerk is de basis voor een technische speler. Wanneer het voetenwerk klopt, is de speler extra wendbaar. U kunt voetenwerk op verschillende manieren trainen, bijvoorbeeld met de speedladder of trainingshoedjes. Door te trainen met de speedladder worden uw hersens geactiveerd om een nieuwe bewegingen erin te slijpen. Het voordeel van goed voetenwerk is dat de speler lichtvoetiger wordt en dus makkelijker tegenstanders op het verkeerde been kan zetten.
U kunt het voetenwerk ook verder verbeteren door te trainen met mini horden. Dit vereist iets meer inspanning waardoor de speler extra wordt uitgedaagd. Het voordeel van mini horden is dat u ze ook als obstakel tijdens een oefening kunt gebruiken. Uw creativiteit kan u verder helpen met het functioneel toepassen van trainingsmaterialen.
Sprinttraining is een explosieve vorm van looptraining. U kunt sprinttraining doen met verschillende trainingsmaterialen zoals een: overspeed trainer. Dit trainingsmateriaal voegt weerstand toe tijdens de sprinttraining waardoor uw spieren extra geprikkeld worden. Dit bevordert de spieropbouw en resulteert in zowel een betere startsnelheid als een hogere topsnelheid. Bij sprinttraining is het extra belangrijk om een hele goede warming-up te doen. De training is erg explosief en daarom is de kans op blessures groter.
De behendigheid van een speler heeft deels te maken met het voetenwerk, dat is de basis. U verbetert de behendigheid van een speler verder met bijvoorbeeld de trainingspalen. Door de spelers gedurende een oefening tussen de palen door te laten bewegen vinden er veel richtingsveranderingen plaats. Hoe sneller de speler in staat is een richtingsverandering te plaatsen, hoe makkelijker het zal zijn een tegenstander uit te spelen.
Loopvaardigheden zijn essentieel voor alle sporters. Een goed voetenwerk en bijbehorende lichaamshouding dragen bij aan een betere prestaties. Dit geldt vooral voor een sport als hockey. Hockey looptraining helpt spelers wendbaarder te worden waardoor ze tegenstanders te snel af kunnen zijn.
De hockeysport is maar beperkt ontwikkeld op het gebied van looptraining. Sinds de laatste jaren wordt hier pas structureel aandacht aan gegeven, voornamelijk bij de grotere clubs en selectieteams. Actief looptraining geven vanaf de hockeyers uit de jongste jeugd draagt op lange termijn bij aan het succes van een hockey club.
Veel hockeytrainers vinden het saai om looptraining te geven, om dat te ondervangen kunnen er loop elementen in een techniek of tactiek oefening verwerkt worden. Op die wijze gaat er weinig trainingstijd verlopen en worden alle facetten van de speler ontwikkeld. Looptraining hockey draagt bij aan een betere basis waardoor op termijn de techniek sneller verbeterd kan worden. Met een aantal simpele trainingsmaterialen zoals een speedladder, mini horden en een set trainingshoedjes kunt u al ontelbaar veel loopoefening uitzetten. Daarmee tilt u uw hockey looptraining naar een hoger niveau en worden uw spelers naast wendbaarder ook fitter.
Bij voetbal speelt looptraining een redelijk grote rol. Bij de meeste clubs is looptraining voor voetballers standaard vanaf de jeugd, helemaal bij selectieteams. Het niveau van de voetbal looptraining kan echter nog verder omhoog door het gebruik van het juiste trainingsmateriaal en scholing van de trainers.
Trainingsmateriaal voor voetbal looptraining hoeft niet duur te zijn, er zijn namelijk verschillende materialen die multifunctioneel inzetbaar zijn. Zo kunt u mini horden gebruiken tijdens uw voetbal looptraining en als pass boog. Kortom, probeer de trainingsmaterialen voor uw looptraining voetbal te combineren met andere doeleinden.
Het belang van looptraining, met name voor voetbal jeugd wordt nog wel eens onderschat. Om jeugdspelers optimaal voor te bereiden op succes en het maximale uit de carrière te halen is looptraining vereist. Voetbal loopoefeningen hoeven een training niet belemmeren, dat kan bijvoorbeeld door ze te verwerken in een techniek of tactiek oefeningen.